Säännöksiä:

Eläinten tunnistetiedot

Eläimet on tunnistusmerkittävä elektronisella tunnistusmerkinnällä (mikrosiru) tai selkeästi luettavissa olevalla tatuoinnilla. Tatuointi hyväksytään tunnistusmerkinnäksi ainoastaan 3. heinäkuuta 2011 asti, eikä sitä hyväksytä seuraavissa jäsenvaltioissa: Irlanti, Malta, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta (joissa tunnisteeksi hyväksytään vain mikrosiru).

Ainoastaan mikrosiru voidaan hyväksyä tunnistusmerkinnäksi 3. heinäkuuta 2011 alkaen.

MIKSI KOIRALLE TUNNISTUSMERKINTÄ ?

Tunnistusmerkintä on pakollinen Kennelliiton virallisissa näyttelyissä, kokeissa ja kilpailuissa, eli ilman tunnistusmerkintää et voi kilpailla koirasi kanssa. Myös sekarotuisia koiria tunnistusmerkitään. Niille on Kennelliitossa oma rekisterinsä. Puhdasrotuiset koirat tunnistusmerkitään useimmiten jo kasvattajan luona. Koiran rekisterikirjaan merkitään koiran rekisterinumero ja tatuoinnin  tai mikrosirun numero, jonka avulla koira tunnistetaan näyttelyissä ja kokeissa. Koiraa maasta vietäessä on sillä oltava tunnistusmerkintä.

Jos koirasi karkaa tunnistusmerkintä helpottaa löytämään omistajan. Tunnistusmerkinnän avulla Kennelliitosta löytyy omistajan tiedot ja tämä takaa myös sen, että koiralle löytyy oikea omistaja.

Tunnistusmerkinnän tekee joko eläinlääkäri tai Suomen Kennelliiton tunnistusmerkitsijä. Tatuoinnit tehdään yleensä pentuna korvaan tai kuvepoimuun. Mikrosiru laitetaan kaulan sivuun tai niskaan, yleisin paikka on vasemman korvan takana. Tatuoinnin etuna on sen näkyvyys, mikrosirun olemassaolo voidaan varmistaa vasta sirun lukulaitteella. Tatuointi taas näkyy korvasta paljain silmin. Mikrosirun lukemiseen tarvitaan lukulaite, joka on useimmilla eläinlääkäreillä, monella poliisilaitoksella samoin kuin kuntien löytöeläinpisteissä. Tunnistusmerkinnöistä on tarkat tiedot Kennelliiton tiedostoissa. 

Viranomaisen alkaessa etsiä löytökoiran omistajaa hän ottaa yhteyttä Kennelliittoon, josta annetaan koiran omistajatiedot. Tietoja luovutetaan vain viranomaisille, kuten poliisille ja löytöeläinhoitoloille. Yksityishenkilön soittaessa löytäjän tiedot välitetään koiran omistajalle.

Omistaja ilmoittaa mahdollisista muutoksista itse Kennelliittoon. Vain ajan tasalla olevat omistajatiedot takaavat koiran isännän nopean löytymisen.

MIKROSIRU ?

Niinkutsuttu ID Chip on lasilla päällystetty mikrosiru, jota voidaan lukea nahkan läpi sitä varten suunnittelulla lukulaitteella. Toisin kuin monet muut elektroniset lähettimet, jotka lähettävät signaalia koko ajan, ID Chip aktivoituu vain silloin, kun lukulaite viedään sen yli.

Siru on kätevä tapa merkitä koira. Paljon parempi kuin esimerkiksi tatuointi. Joskus koirien korvatatuoinnit häipyvät ajan mittaan ja niitä voidaan myös väärentää. Jos aikuisen koiran tatuoi se pitää nukuttaa sitä varten.

Mikrosiru ruiskuineen on steriilissä pakkauksessa ja ennen siruttamista tarkistetaan vielä lukulaitteella, että siru toimii. Siru piikitetään koiran nahkan alle ja koira tuskin huomaa mitä tapahtuu. Nykyisin sirut pysyvät hyvin paikallaan ja ovat käytännössä ikuisia. Joskus siru voi mennä rikki, mutta se on harvinaista.

Siruttaja täyttää lomakkeen, josta irtoaa kolme kopiota: yksi siruttajalle, yksi omistajalle ja yksi Suomen Kennelliittoon. Paperille laitetaan kaikki koiran tiedot  (mm. rekisterinumero ja sekarotuisen koiran kyseessä ollessa erikoistuntomerkit)  ja tietenkin omistajan yhteystiedot.