Kryptorkism 

Reproduktion: Ett problem som gäller reproduktion i västgotapetsrasen är kryptorkism hos hanarna. Den orsak varför i vår ras finns så många kryptorkida hanhundar är att en av den första stamhanar var kryptorkid.


En hanhund skulle normalt ha båda testiklarna i pungen när den är 6 månader gammal. Om inte blir hunden betegnad som kryptorkid. Kryptorkism innebär att den ena eller båda testiklarna inte kommit ner i pungen. En dubbelsidigt kryptorkid hane saknar testiklar i pungen och är steril. En ensidigt kryptorkid hane har en testikel i pungen. En sådan hund är vanligen fertil men valpar efter kryptorkid hane får inte registreras i SKK (eller FKK).

Kryptorkism är den vanligaste misbildning i könsorganen hos hanhund. Kryptorkism förekommer oftare i dvärgraser och kondrodystrofa raser än bland medelstora hundar. Enligt en större studie har kryptorkida djur oftare än andra även anomalier i penis och förhud. Dessutom finns en förhöjd frekvens av patellaluxation och navelbråck.

Arvsgången är inte klarlagd. Genetiska studier försvåras av att anlaget bara kommer till uttryck hos det hanliga könet. En familjär förekomst av kryptorkism får anses fastställd och flera forskare hävdar att primär idiopatisk kryptorkism ökar vid inavel. Det är troligt att kryptorkism inte följer en enkel arvsgång annat än i undantagsfall. Recessiv arvsgång med samverkan av ett fåtal gener har föreslagitsen. Möjligen regleras testikelns vandring inuti buken av en gen och den yttre vandringen genom ljumskkanalen av en annan. En undersökning, som har stöd av flera forskare, kan tolkas så att anlaget är ett polygent tröskelanlag. Några undersökningar säger att kryptorkism har ärvtlig disposition och antas att ha en autosomal recessiv nedarving.

Anmärkningsvärt är att ett par studier visar en övervikt av hanar i kullar som innehåller kryptorkida valpar.

Kryptorkida hundar används inte i avel och avelsdjur (både hanar och tikar) bör väljas från så bra kullar som möjligt, gärna från kullar där alla hanar har normalt belägna testiklar.