Boden, Ruotsi 28-29.7. 2007

Agilitykisoissa Ruotsissa,  Boden  28 - 29.7. 2007 

 

Kun Jonnista tuli lainakuski Niina Leinosen hienoilla ohjaussuorituksilla FIN AVA syksyllä 2006 heräsi mielessäni idea, että nyt voitaisiin ehkä käydä muuallakin kisaamassa. Agilityssä pätee samat säännöt kuin näyttelyissäkin, että yksi SERTi antaa koiralle valionarvon, jos se on jo valmiiksi jonkun muun maan valio. Ja Ruotsissa SERTi tippuu jopa viidenneksi sijoitetulle koiralle asti, kunhan vaan tuloksena on ollut nolla. Ruotsissa kivesvikainen ja sekarotuinen ei voi ottaa SERTiä vastaan kuten ei myöskään jo valmis valio. eli seuraavaksi etsimään sopivaa kisakohdetta. 
Paikan tuli olla helposti saavutettavissa ja toinen asia oli että pitäisi mieluiten olla useampi startti, kun kerran matkaan lähdettiin, ettei kaikki olisi yhden kortin varassa. Ruotsissa erotellaan hyppy- ja agilityradat ja koira voi kilpailla eri tasoluokissa hyppärillä ja agiradalla, heillä on jopa eri valiotittelitkin. On agilityvalio ja hyppyvalio.  Valiotittelin saadakseen suomalaisen koiran on saatava se SERTi agilityradalta, joten etsin kisoja joissa olisi 2 agistarttia. Ja sellainen löytyi Bodenista, Pohjois-Ruotsista. Boden oli toisaalta kohtalaisen kaukana (noin 800 km) mutta toisaalta ei tarvinnut mennä Ruotsiin laivalla, joka auton kanssa matkustettaessa on kallista. meillä kun on diesel-auto niin se ei syö paljon löpöä satasella, joten matkakuluihin ei mennyt hirveästi rahaa. Ja kun hotelli- ja mökkimajoituskaan eivät olleet kauhean kalliita selvisin reissusta kohtalaisilla kustannuksilla.
Ruotsissa agilitykisamaksut ovat todella halpoja ! Minä maksoin 3 startista yhteensä 175 SEK mikä on noin 19 EUR !!! Tollaisilla hinnoilla meillä pääsee ehkä kahteen kisaan, ei ihan, mutta melkein. Eli  TODELLA  halpaa !!! Moneen kisaan voi lisäksi ilmoittautua netin kautta ja maksun voi sitten suorittaa vaikka käteisellä paikan päällä. Ei voisi helpompaa olla. Eikun ilmot matkaan ja menoksi ! Mulla kun oli kaikki paperit valmiina koirilla, kun ollaan noita näyttelyitä koluttu jonkin verran tuolla Ruotsin puolella ja vähän muuallakin. Passi ja vasta-ainetodistus ovat ne tärkeimmät Ruotsin reissua ajatellen. Nykyisin Rabies-rokotuksia ei tarvitse ottaa kuin joka toinen vuosi, jotta vasta-ainetodistus pysyy voimassa, joten siinäkin on helpotusta tehty. Eikä maahan vientilupaa ole tarvinnut hakea vähään aikaan. Joten matkailu on tehty paljon helpommaksi. 

 

Alkumatka,  yöpyminen Rokualla

Lähtö to 26.7.
Olin aamupäivän töissä ja lähdimme sitten siinä kolmen jälkeen ajelemaan Rokuaa kohti. Ideana oli, että yöpyisimme menomatkalla yhden kerran Suomen puolella, jotta olisin virkeämpi sitten kisapäivinä. En saanut Kemistä huonetta, joten vuokrasin mökin Rokualta, joka oli noin puolimatkassa.Mökki oli nimeltään Pikkuhollanti ja se sijaitsi kauniin lammen rannalla lähellä Rokuan urheilukeskusta. Olimme ainoat asukin useamman mökin ryppäässä ja saimme nauttia hiljaisuudesta ja nukuimme todella hyvin. Aamulla meillä ei ollut kiirettä, sillä avain piti palauttaa 12:een mennessä ja meillä ei ollut kuin 300 ja risat Bodeniin. Koirat osasivat ottaa ilon irti mökistä ja Jonni löysi heti itselleen sopivan nukkupaikan.



Pikkuhollanti



Maisemakuvia mökiltä ilta-auringossa. Laituri oli vähän kiikkerä, mutta kyllä siinä uskalsi istuskella. Vesikään ei ollut kauhean kylmää.
 

Boden  27-29.7.  Hotelli Bodensia, huone 803

Perillä pe 27.7.
Olin varannut huoneen Hotelli Bodensiasta, joka sijaitse keskellä kaupunkia. Luulin ensin että onpa paha paikka koirien ulkoilua ajatellen, mutta sadan metrin päästä hotellia oli kaunis joki ja sen varrella ihana kävelytie, jonka varrella ulkoilutimme koiria tarvittaessa. Huoneemme oli kahdeksannessa kerroksessa, mutta hyvin lähellä hissiä, joten kulkeminen huoneeseen oli helppoa. Koska meillä oli ns. koirahuone tarkoitti se myös sitä, että siellä sai tupakoida, joten jouduimme heti alkuun tuulettamaan huonetta. Mutta kolmen ikkuna ollessa auki ja vuoristotuulen puhallellessa huoneeseen saatiin pian ihan raikas ilma.
Koirat totuttelivat hotellihuoneeseen ja "varasivat" nukkumapaikkoja. Yleensä ne pötköttelivät sängyissä, mutta huoneen kaksi nojatuoliakin kelpasivat nukkupaikoiksi. Ensimmäisen illan vietimme hotellissa, mä katselin telkkaa ja tutkiskelin kartasta miten pääsisin kisapaikalle. Isä (mukana apukuskina) kävi katselemassa mitä kaupungilta löytyisi, ruokapaikkoja jne.. Tehtiin iltakävely joen rannalla, ruokin koirat ja mentiin ajoissa nukkumaan, sillä aamulla piti herätä kohtalaisen aikaisin aamiaiselle ja sit kisoihin.

      

Kuvia hotellimme 8. kerroksen ikkunasta. Komeat näkymät !

Ensimmäinen kisapäivä,  la 28.7.
Lauantain kisat alkoivat ykkösluokilla ja kolmoset olivat viimeisinä. Paikalle menimme kuitenkin jo aamusta, kun Ruotsissa ilmoitetaan vain ensimmäisen rataan tutustumisen aika ja ekan startin alkamisaika. Mutta ei siinä mitään. Menimme paikalle ja laitoimme teltan pystyyn. Onneksi tuli otettua teltta mukaan, sillä sää oli hyvin vaihteleva. Alkuun oli kaunista mutta välillä satoi, ja rankastikin. Kun kerta oli runsaasti aikaa, niin kerkisin katselemaan paikkoja ja seurustelemaan paikalla olleiden kahden göötin omistajien kanssa.
Bodenissa kisat olivat hoidettu sillä lailla hienosti, että heillä oli käytössä kaksi rataa. Yhtä aikaa ei kilpailtu, mutta kumpikin rata oli putkia (ja pussia, joka kuitenkin poistui käytöstä kun se kastui ekan luokan kisojen jälkeen, eikä enää ollut käyttökelpoinen, kun päällyskangas meni niin raskaaksi) vaille valmiina. Ei kun vain agiradan jälkeen porukka siirtyi viereiselle radalle eikä aikaa ratojen rakentamiseen kulunut hirveästi aikaa. Ja kun ykköset kisas hyppärillä niin muu porukka rakensi kakkosten rataa ja näin ohjelma meni läpi päivän. Kisat nopeutuivat niin, että oltiin lähdössä "kotia" kohti jo siinä neljän maissa, vaikka kisaajia oli kuitenkin aika kivasti.

Bodens Brukshundklubbenin klubitalo



Lauantain agilityrata. Sää oli vaihtelevaa, välillä paistoi aurinko ja välillä satoi vettä. Kisapaikka oli rannan ja vuoren välissä ja maisemat vuorelle olivat komeat. Telttoja oli pystytetty molempien ratojen reunoille ja ihmiset vaihtelivat istumapaikkoja aina sen mukaan kummallako radalla oltiin kisaamassa.

Yllä: kuvia lauantailta, kuvaajana  (C)  Stig Bourwall

Ruotsin agilitystä
Ruotsissa on samat koko- ja tasoluokat kuin meillä. Nimet kokoluokilla ovat eri: small, medium ja large. Luokkasiirtoon tarvitaan tietty määrä pinnejä eli nollatuloksia. Erikoisuutena Ruotsissa on se, että agi- ja hyppyradat on eritelty, eli koira voi kisata esim. ykkösissä agiradalla ja kakkosissa hyppärillä, eli eri tasoluokissa. Lisäksi Ruotsissa on erikseen hyppy- ja agilityvaliotittelit eli SvAg(hopp)Ch ja SvAgCh.
Ruotsissa ilmoittautuminen paikanpäällä hoituu siten, että seinällä on listat luokittain ja kilpailijat vaan vetävät nimensä yli. Seinällä on myös pikku lippusia, joissa on kilpailijoiden ja heidän koiriensa nimet ja kilpailunumerot. Sitten vaan revitään oma lipuke irti ja muuta kilpailunumeroa ei ole. Kilpailukirjaa ei tarvitse viedä sihteerille ellei saa nollatulosta. Ja ellen ihan väärin käsittänyt niin nollatulosta ei merkitä ellei se ole ns. pinne -suoritus. Pinne vastaa meidän nousunollaa ja se jaetaan 15% säännön mukaan. Eli 15% koirakoista voi saada pinnen, mikä esim. max 6 koirakon luokassa tarkoittaa vain voittajakoiraa. Ruotsin tulokset käyvät myös meillä, joten kolmosluokasta saatu nolla on meillä SM-nollaksi kelpaava.
Siirto I
II :  3 pinneä eli nollatulosta 15% joukossa (eli 1-6 koirakkoa, 1 pinne jne.)
Siirto II
III  : 3 pinneä eli nollatulosta 15% joukossa (eli 1-6 koirakkoa, 1 pinne jne.)
III-luokassa jaetaan agiCERTejä nollan saaneelle voittajalle, mutta jos koira on jo valio tai ei voi ottaa muuten CERTiä vastaan (esim. pallivikainen, sekarotuinen) se tippuu jopa viidennelle koiralle asti.
Jos en käsittänyt väärin, kun kyselin kisasihteeriltä, niin heillä nolla on NOLLA, eli ei 0.99 asti kuten meillä. Eli yliaikaa ei sallita. Mutta tästä asiasta en ole ihan varma !!
CERTit jaetaan erikseen hyppy- ja agiradalta, kolmella CERTillä koirasta tulee valio. Jos suomalainen koira menee kilpailemaan Ruotsiin ja on jo valmiiksi valio, se tarvitsee yhden CERTin agiradalta tullakseen Ruotsin valioksi. Hyppysertillä se ei valioksi tule.
CACIAg ja Vara-Caciag jaetaan (käsittääkseni !) KV-sääntöjen mukaan ERINOMAINEN-tuloksen saaneelle, eli 5.99 riittää ja Suomesta poiketen kilpailuratana on vain agirata, ei agi + HR kuten meillä.
Moniin kisoihin voi ilmoittautua netin kautta ja esim. Bodenin kisajärjestäjät hyväksyivät paikan päällä tapahtuvan maksamisen.
Rataan tutustumisessa olivat mukana kaikki saman tasoluokan koirakot eikä tuomarin puhuttelua ollut lainkaan. Jos halusi tietää ihanneajan niin se piti erikseen kysyä sihteeriltä tai sitten odottaa kunnes tulokset tulivat seinälle. Tulospalvelu toimi todella nopeasti ja erikoisuutena oli se, että kullekin radalle oli ilmoitettu ihannevauhti (m/s) ja jokaiselle koirakolle oli laskettu kunkin oma nopeus radalla ! Tuollaista en ole meillä vielä nähnyt kisoissa.



Sunnuntain KV-agirata. Tuomarina molempina päivinä toimi Nalle Jansson.

Lauantain starttien (agi + HR) jälkeen (tuloksina HYL (muuten hyvä rata mutta ohjausvirhe loppupäässä rataa; koira keinun sijasta puomille) ja 10 + aikavirheitä) palasimme hotellille ja otimme menomatkalla mukaan ChiliChilistä aivan  IHANAT  pitsat ! Paras pitsa minkä olen ikinä syönyt !! Na-mi !

Sunnuntaina oli kolmoset vuorossa ekana. Olimme jättäneet teltan ja muut kamat kentälle, joten raahamista ei ollut niin paljon. Mulla oli vain KV-kisa jäljellä, joka Suomesta poiketen oli vain pelkkä agirata. Tällä kertaa meni ohjaus varmistelun puolelle ja siitä seuras sitten virhe, kun käskytin koiraa liian myöhään. Se himoittu CERT jäi saamatta, mutta muuten reissu oli kiva. Radat eivät olleet läheskään Suomen tasoa, joten JOS koirasta haluaa valion niin juuri Pohjois-Ruotsi on SE paikka, jonne kannattaa mennä. Siellä kun kilpailijoita on vähän (ainakin mini III -luokassa) ja kun osa on jo valioita niin ei siis tarvitse välttämättä voittaa kisaa saadakseen CERTin. Tämä oli yksi tärkeä syy, miksi valitsin juuri Bodenin kisakohteeksi. Vaikka nyt ei natsannutkaan niin uusintareissu on jo suunnitteilla. Jos ei ihan Bodeniin niin jonnekin "ylös".

Sunnuntain kisat olivat meidän kohdaltamme ohi siinä 11:n maissa. Pakkasimme kamat autoon ja suunnistimme kotia kohti. Ajoimme useamman pysähdyksen kera suoraan Joensuuhun ja olimme perillä illalla siinä 9:n maissa. Ihan kiva kisaviikonloppu, tosin hieman väsytti seuraavana päivänä. Mutta aion lähteä uudestaan naapuriin kisaamaan. Kävi ihan lomamatkasta. Rahaa matkalla kului seuraavasti: mökin vuokra 65 EUR, 2 yötä ihan kunnon hotellissa (aamiaisella) n. 150 EUR (2 henkeä PLUS koirat !), kisamaksut 19 EUR, ruokiin meni noin 150 SEK ja löpökulut päälle (täysi tankki lähtiessä ja kerran tankattiin takas tullessa, n. 32 EUR) joten ihan kohtuullinen reissu. Melkein selvittiin laivamatkan hinnalla koko reissusta !
 



Yllä sunnuntain agilityrata kokonaisuudessaan. Kuvassa on myös tuomarimme Nalle Jansson. Mukava mies ja kivat radat.


 Ulkomaille menijöille muistettavaa:

Jos aikoo mennä kisaamaan Ruotsiin, niin koiralla tulee olla lemmikkieläinpassi, tunnistusmerkintä, vasta-ainetesti otettuna ja kaikki rokotukset voimassa. Nykyisin vasta-ainetesti on voimassa jos rabies-rokotus on voimassa eli meillä käytettävien rokotteiden voimassaoloaika on 2 vuotta, eli ei enää tarvitse rokotuttaa joka vuosi.  Ekinokokkilääkitystä ei tarvitse antaa, jos koira on oleillut viimeisimmän vuoden ajan vain Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kilpailukirja ja ohjaajan lisenssi pitää myös olla mukana. Kilpailukirjaa ei kuitenkaan tarvitse antaa toimitsijoille, ellei saa nollatulosta.

Seuraavassa hyödyllisiä linkkejä Ruotsiin matkaajille:

- http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_ja_terveys/tuonti_ja_vienti/koirat__kissat_ja_fretit/vienti_ruotsiin/   Maahantuontisäännökset Ruotsiin vietäessä
- http://www.agilityliitto.fi/  
  Suomen agilityliitto. josta voi kysyä neuvoja
- http://www.brukshundklubben.se/templates/Page____1669.aspx 
   Kilpailukalenteri löytyy täältä
- http://www.agility.se/    Ruotsalaiset agilitysivut
- http://www.agility.se/online/    Netti-ilmoittautuminen (osaan kisoista voi ilmoittautua täällä)
- http://www.brukshundklubben.se/5054.epibrw    Ruotsin agilitysäännöt


HYVÄÄ MATKAA MAAILMALLE ! Matkailu avartaa !


(C)  kennel Vilavallarens    Outi Huuskonen   2007